ITEA is the Eureka Cluster on software innovation
ITEA is the Eureka Cluster on software innovation
14 November 2018 · Source: LUMC website · Download PDF

Grote Europese subsidie voor LUMC-onderzoek naar gebruik kunstmatige intelligentie

Een team onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een grote Europese subsidie ontvangen. Met deze subsidie van 1.1 miljoen euro wil het onderzoeksteam de diagnose, behandeling en logistiek rondom chirurgische ingrepen verbeteren.

Onderzoekers van de afdelingen Radiologie (dr. Jouke Dijkstra en prof. Boudewijn Lelieveldt), Heelkunde (dr. Alex Vahrmeijer) en de Centrale Sterilisatiedienst (dr. Ir. Anne van der Eijk) zetten geavanceerde imaging-technieken, chirurgische robotica en kunstmatige intelligentie in om de efficiëntie rond chirurgische ingrepen te verhogen en zo de zorg voor patiënten te verbeteren.

In de praktijk

Dat doen ze bijvoorbeeld door met behulp van kunstmatige intelligentie te herkennen in welk stadium een operatie zich bevindt. Zo kan men de eindtijd van een operatie beter inschatten en OK-personeel efficiënter inzetten. Een ander voorbeeld is de verbetering van robotchirurgie door gebruik van CT- en MR-beelden van de patiënt voor een meer gepersonaliseerde operatieve behandeling.

IMPACT-subsidie

Deze IMPACT-subsidie (uit een totaal budget van 22 miljoen euro) is voor de komende drie jaar en bouwt voort op een recent afgesloten, prijswinnende reeks ITEA-projecten (Care4Me, MEDIATE, BENEFIT), waarin het LUMC ook heeft geparticipeerd, en zet een nieuwe stap in de richting van data-gedreven chirurgische zorg. Het EU-consortium wordt gecoördineerd door Philips, en bestaat uit partners in Nederland, België en Zweden.


Op de foto (vlnr): dr. Jouke Dijkstra, prof. Boudewijn Lelieveldt, dr. Ir. Anne van der Eijk en dr. Alex Vahrmeijer.

Related projects

ITEA 2 Call 3

Care4Me

Cooperative Advanced REsearch for Medical Efficiency

ITEA 2 Call 4
Winner ITEA Award of Excellence Business impact and Standardisation 2015
project header

MEDIATE

Patient Friendly Medical Intervention

ITEA 2 Call 8
Winner ITEA Award of Excellence Business impact 2018
project header

BENEFIT

Better Effectiveness aNd EFficiency by measuring and modelling of Interventional Therapy