ITEA is the Eureka Cluster on software innovation
ITEA is the Eureka Cluster on software innovation
10 October 2006 · Source: Teleavisen - website · Download PDF

Vil ha TV-produksjon på IP

By: Håvard Fossen

 

Paris/ITEA2: Pelops-prosjektet i ITEA2s regi tar mål av seg å få hele produksjonsapparatet for sportssendinger over på IP. Da blir det lettere å spre sendinger ut til alt fra mobiltelefoner til storskjermer.

 

 - Vi er opptatt av å skaffe ny omsetning fra produksjon av sportsinnhold. Den teknikken vi utvikler kan benyttes til å koble sammen bakgrunnsinformasjon om utøverne, historisk informasjon og sendinger til ulike mottakere, enten det er PDAer, mobiltelefoner, PCer via Internett elle klassisk TV, sier Geert Nuyttens i Barco og Cathrine Serré i Thomson. Begge jobber sammen om prosjektet Pelops, under utviklingsorganisasjonen ITEA2s vinger.

    

Vil ha TV-produksjon på IP

Geert Nuyttens i Barco og Cathrine Serré i Thomson.
Begge jobber sammen om prosjektet Pelops,
under utviklingsorganisasjonen ITEA2s vinger.
(Foto: Håvard Fossen)

 

 

Show
- I andre deler av verden enn Europa er sportsarrangementer mer et stort show med sporten som en liten del av det som skjer, enn overføring av kampen i seg selv. Denne trenden er på vei fra USA til Europa nå. Se på Superbowl, det er et enormt show og har vært det i årevis, sier Nuyttens.

- En del av prosjektet vårt er en simulator som gjør at showet kan planlegges på forhånd, komplett med en tredimensjonal stadion på datamaskinen. Ofte ønsker arrangørene å gjøre ulike påfunn underveis. Eksempelvis kan det være å sende kampens maskot på løpetur rundt banen med ei T-skjorte fra en av sponsorene etter en scoring. Dette kan de teste ut på forhånd i datamodellene, sier han og viser hvordan de kan simulere scoringer og tavleinformasjonen i en simulert stadion på PCen.

- Dette gjør at produsenten kan ta posisjonen som seer og få et innblikk i hvordan det vil ta seg ut.

Automatisk
En av ideene er at når det skjer noe under arrangementet, eksempelvis scoringer, skal denne hendelsen utløse forhåndsdefinerte aksjoner fra systemet, eksempelvis sending av videoopptak av scoringen eller melding om den til abonnenter med mobiltelefon eller andre medier.

- Det er flere operatører som sender slik informasjon til eksempelvis mobiltelefoner i dag, men det er i stor grad basert på manuelle prosesser i atskilte systemer. Utfordringen vi har tatt – og løst – er å få dette inn i ett produksjonssystem. Det er allerede i bruk hos en del produsenter i en første versjon. Foreløpig er vi nødt til å benytte mye av det gamle utstyret som er i bruk hos produksjonsselskapene. Det hindrer oss i å bruke alle metadata slik vi ønsker transparent i systemet, sier de to.

Over til IP
Målet er derfor å få skrevet standarder som får alt produksjonsutstyret knyttet til TV-overføring over på IP. Da kan graden av automatisering økes. – Jeg er helt overbevist om at produksjonsselskapene vil spare penger den dagen vi lykkes i å få alt over på IP. Ikke bare blir det lettere å tilrettelegge sendinger for alle mulige mottakere, men all erfaring tilsier at utstyret blir billigere også, sier Nuyttens.

- Foreløpig er det ikke noen som har en produksjonslinje som er gjennomgående IP-basert. Det finnes bare i vår utstillingslab, sier de to som ikke legger skjul på at det absolutt er en del utfordringer med å levere sanntids TV-produksjon over IP.

- IP er ikke laget for sanntids overføringer av data i produksjonslinjen, men vi er på god vei til å klare å lage de systemer som trengs for å få dette til. Fortsatt vil det lenge være andre protokoller enn IP det siste stykket til mange mottakere, men også dette vil endre seg. Vi er overbevist om at TV-distribusjon vil være basert på IP i framtida, sier de to forskerne