UMC's en Philips verbeteren analyse medische foto's
Drie universitaire medische centra en Philips werken samen om de analyse van medische foto's intelligenter, sneller en preciezer te maken.
De drie UMC’s in Utrecht, Leiden en Rotterdam werken met Philips aan een nieuwe computergestuurde methode om medische foto's van scanners te analyseren. Door de beelden van de patiënt direct te koppelen aan een zeer grote database met (geanonimiseerd) medisch beeldmateriaal van duizenden andere patiënten, kunnen afwijkingen straks geautomatiseerd worden opgespoord en geanalyseerd.
Het is de bedoeling dat deze nieuwe manier om beelden te analyseren een rol gaat spelen in de strijd tegen kanker, hart- en vaatziekten, en neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.
De samenwerking is onderdeel van een Europees project. De totale waarde bedraagt ongeveer 50 miljoen euro, waarvan zo'n 14 miljoen euro in de Nederlandse economie en gezondheidszorg wordt geïnvesteerd. De partijen hebben hun kennis en expertise gebundeld in een consortium, Care4Me, dat wordt geleid door Philips. Hierin zijn naast de drie academische ziekenhuizen en Philips ook Medis Medical Imaging Systems, Pie Medical Imaging en ESI (Embedded Systems Institute) vertegenwoordigd. Het project heeft een looptijd van drie jaar.
"Nederland is wereldwijd uniek door de aanwezigheid van universitaire medische centra, waarin fundamenteel onderzoek, klinisch onderzoek en patiëntenzorg hand in hand gaan. Door de nabijheid van Philips en andere medische beeldvormende bedrijven is de potentie in Nederland voor internationaal vooraanstaand onderzoek op het gebied van de medische beeldverwerking ongekend hoog", zegt prof. Max Viergever, hoofd van de afdeling Medische Beeldvorming en Beeldverwerking aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.