Tweede ITEA Roadmap levert aardige blik in de toekomst
17 juni 2004 - ITEA bracht vorige maand haar tweede Technology Roadmap uit. Roadmaps zijn voornamelijk write-only documenten, en deze is daar geen uitzondering op. Maar liefst 258 bladzijden geprinte tekst, drie centimeter papier: er is moed nodig om daarin te duiken. Bij de meeste drukke vakbroeders komt daar niets van terecht. Jammer want ook deze roadmap geeft weer een aardig kijkje in de toekomst en levert onderzoeksvragen op waar nog lang geen antwoord op is.
In de appendices van het document kun je redelijk snel het domein vinden dat aansluit bij de eigen belangstelling. De user requirements geven een aardig inzicht in hoe de schrijvers denken over de toekomst in de thema's huis, werk, onderweg, diensten en infrastructuur, beschreven vanuit gebruikers. Ze zijn niet compleet en niet juist, maar wel zeer informatief. Dat komt omdat het klantenperspectief door techneuten is beschreven: er zitten nooit technofoben in roadmapcommissies. In de laatste appendix na bladzijde 199 staat wat er moet gebeuren om de bijbehorende diensten en software ook te kunnen bouwen.
Huis
Het ambient house vervangt een hoop trammelant die we nu in huis hebben. De meeste beschreven mogelijkheden binnenshuis zijn te bekijken in Living Tomorrow in Amsterdam. De schrijvers verwachten dat in het intelligente huis van de toekomst veel is geïntegreerd met bestaande functionaliteiten. Alle informatie is afleesbaar op alle beeldschermen en alle afstandbedieningen bedienen alle apparaten. Telemedicine houdt onze gezondheid in de gaten.
Werk
We zijn altijd onderweg, willen altijd contact met ons kantoor en willen overal van op de hoogte blijven. Vooral tijdens vakanties. Dat betekent veilige verbindingen, beschikbaarheid van informatie, databeheer en synchronisatie.
Hulp om het met collega's eens te worden en de goede informatie delen met de juiste collega's zijn zaken die dan opgelost moeten zijn.
Ook apparaten gaan informatie sturen. Logistiek, service, garantie, veiligheid zijn voor verbetering vatbaar.
Onderweg
Het verkeer en de auto worden steeds verder geïntegreerd in netwerken. Realtime routeplanners die gebruikmaken van de actuele wegsituatie, verkeersborden die ingrijpen op snelheid, auto's die onderhandelen wie het eerst mag oversteken of zichzelf parkeren.
Spullen zullen in de kleding verstopt zitten. Als een display of toetsenbord nodig is, dan zoeken deze systemen naar andere apparaten om hun ei te leggen via het personal area network (PAN). Dus minder input- en outputdevices, zowel naar de gebruiker als naar de rest van het netwerk.
Gevolgen
De eerste ITEA-roadmap voorspelde dat onze technische omgeving steeds meer gaat lijken op een zichzelf organiserend netwerk. De tweede roadmap vult dat in: de technische omgeving moet zichzelf configureren en aanpassen, verschillende netwerken worden geïntegreerd en de apparatuur gaat elkaars interface gebruiken. Verder zullen de diensten en de mogelijkheden van het netwerk continu veranderen. Daarbij mag de gebruiker nooit het gevoel krijgen dat de apparatuur hem bestuurt.
Verschillende leveranciers brengen op verschillende momenten apparatuur en diensten op de mark t. Die moeten naadloos worden geïntegreerd met de andere apparatuur en diensten op het netwerk, die op hetzelfde moment veranderen. Een continu evoluerend systeem van losjes aan elkaar gekoppelde delen dus.
Hiervoor moeten volledig nieuwe manieren gevonden worden om softwaresystemen te bouwen, want met de huidige methoden en technieken kunnen we alleen maar kathedralen en monolieten maken.
En met de integrated development environment (IDE) kunnen we alle tijd die we nu verknoeien met geneuzel over softwareontwikkelomgevingen gebruiken voor het oplossen van de echte problemen.
De roadmap is te downloaden van http://www.itea-office.org/
This article is published on: http://www.bits-chips.nl/info.asp?mode=&ac=view&inf_id=3917