Ook thuis onder dokters vleugels
Door de toenemende vergrijzing wordt de gezondheidszorg steeds duurder. Philips zet meer en meer in op slimme software om de patiënt thuis in plaats van in het ziekenhuis in de gaten te houden.
Wie ligt er over een paar jaar nog langer dan een dag in het ziekenhuis? Alleen de zware gevallen, want 'ter observatie' nog een nachtje blijven, zal in de toekomst niet snel meer gebeuren. Dat beeld schetste Henk van Houten, de hoogste technologiebaas van Philips gisteren tijdens DIF 2017, een nieuw internationaal congres over digitale innovatie dat ook vandaag nog in Amsterdam wordt gehouden. „Nu worden in de operatiekamer en op de intensive care allerlei apparaten aangekoppeld die de patiënt in de gaten houden en waarbij professionals de grafieken aflezen van monitoren", legt Van Houten uit. Maar de patiënt kan ook nu al in de rest van het ziekenhuis worden gevolgd en dat gaat straks ook thuis gebeuren. „Dat gebeurt dan met behulp van wearables, apparaatjes die je kunt dragen zoals een horloge. De informatie die dergelijke producten verzamelen, kan draadloos worden gedeeld met de artsen in het ziekenhuis. Met slimme algoritmen kun je daarmee ingrijpen bij bijvoorbeeld bijwerkingen van medicijngebruik of verslechtering van de patiënt."
In de Verenigde Staten heeft het concern onderzoek laten doen onder de 'duurste' vijf procent van de patiënten. Door hen actief thuis te begeleiden, ze hun medicijnen op tijd te laten innemen en hen in de gaten te houden met slimme apparaten, kan de opnameduur worden gehalveerd en neemt ook de kans op heropname in het ziekenhuis met de helft af.
De medische wetenschap ontwikkelt zich in razend tempo. Philips wordt daarbij meer en meer een softwarebedrijf. „Inmiddels is vijftig procent van de onderzoek en ontwikkeling software-gerelateerd", aldus Van Houten, de broer van topman Frans van Houten.
Henk van Houten werd vorig jaar de technologische topman. De broers maken sinds 2011 deel uit van de top van het concern. En dat levert volgens de oudste van de twee geen problemen op. „Wij weten zaken goed gescheiden te houden en hebben dezelfde visie op het bedrijf", aldus Henk van Houten, drie jaar ouder dan zijn 'topman-broer'. Wat daarbij ook helpt: „Ik rapporteer bovendien niet direct aan hem maar aan Jeroen Tas." Tas werd begin dit jaar aangesteld als innovatie- en strategie directeur.
Ook Eindhoven kan een significante rol spelen bij de innovaties, denkt Van Houten. „De regio is van oudsher sterk in geïntegreerde systemen, met software en hardware. Veel start-ups komen voort uit onderzoek bij ziekenhuizen en technische universiteiten", zegt de Eindhovenaar.
In Eindhoven wil het bedrijf later dit jaar sessies houden met veelbelovende medische start-ups.