ITEA is the Eureka Cluster on software innovation
ITEA is the Eureka Cluster on software innovation

Magyar közreműködéssel létrejött projektet díjaztak

Magyar közreműködéssel létrejött projektet díjaztak 2019. szeptember 3.-án Amszterdamban az ITEA 3 K&F és innováció fókuszú szoftveripari program éves nyitó konferenciáján.

Idén két másik szoftveripari együttműködés mellett az OpenCPS (Kiber-fizikai Rendszerek Modell Alapú Tervezése) című, magyar szervezetek hozzájárulásával létrejövő nemzetközi projekt is részesült az ITEA Award of Excellence díjban. A magyar konzorciumot vezető IncQuery Labs Kft.-n és az Elte-Soft Nonprofit Kft.-n kívül hazai vállalkozás eddig még nem vett részt olyan projektben, amely megkapta volna ezt a nagy presztízsű díjat.

Az ITEA program alelnöke, Philippe Leteiller nagy áttörésként értékelte az OpenCPS eredményeit, amik szerinte “egy mérföldkövet képeznek a nyílt és szabványosított co-design és komplex rendszerek szimulációja felé vezető úton”.

Az Európai Unió Horizont 2020 elnevezésű kutatási és innovációs programjának keretein belül, az ITEA 3 keretprogramban megvalósuló projektben való részvételhez a magyar szervezetek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alaptól nyertek támogatást. A szerződött támogatási összeg 59 508 390 Ft volt

Az OpenCPS projekt 2016. február elsején startolt és 2019. áprilisában zárult. Ez alatt a három év alatt a négy országból (francia, svéd, finn és magyar) érkező 18 szervezet, köztük a CEA, Electricité De France, Ericsson, SAAB, Siemens és a magyar konzorcium célja egy általános szimulációs keretrendszer megalkotása volt. Az IncQuery Labs Kft. legfőképp a svéd Saab repüléstechnikai és a CEA eszközintegrációs részlegeivel folytatott szoros együttműködést.

A projekt során nagyobb, az energiaszektorban, autóiparban, gépiparban, haditengerészetben, légiiparban, olajiparban és építőiparban tevékenykedő szervezetek által rendelkezésre bocsájtott esettanulmányok feldolgozása és integrálása segítségével olyan újgenerációs szimulációs technikák kidolgozása volt a cél, amelyek elsődleges feladata a tervezési fázis drasztikus költség- és időcsökkentése. Emellett fontos szempont volt a tervezett rendszerek energia- és üzemanyagigényének csökkentése is.

Az OpenCPS eredményeit számos új termékben, szolgáltatásban és rendszerben hasznosították. Magnus Eek, a project vezetője szerint a három év során “olyan megfogható értékek születtek, amik a jövőben mind a gyakorlatban, mind a tudományos életben hasznosak lesznek és alapot szolgáltatnak majd a további együttműködésre”. Ezen eredmények mind a kis- és közép, mind a nagyvállalatok számára hasznosíthatóak. Előbbiek a nyílt forráskódnak köszönhetően hozzáférhetnek egy máskülönben megfizethetetlen tudáshoz és nehezen elérhető új piacokhoz, így gyorsabb fejlődésnek indulhatnak. A nagyobb vállalatok pedig a szakértelem és tapasztalatok megosztásával, a beszállítói láncok rugalmasabbá tételével olcsóbb és hatékonyabb fejlesztéseket érhetnek el.

Magyar vonatkozásban további fontos eredmény, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán a projektben megszerzett tudás beépült az oktatásba: a mesterképzésen a Modell alapú rendszertervezés tárgyban már a projekt során hasznosult, az alapképzésben pedig közeljövőben be fog épülni az Informatikai rendszertervezés alapszakos tárgy tananyagába.

Related projects

ITEA 3 Call 1
Winner ITEA Award of Excellence Innovation, Business impact and Standardisation 2019
project header

OPENCPS

Open Cyber-Physical System Model-Driven Certified Development