ITEA is the Eureka Cluster on software innovation
ITEA is the Eureka Cluster on software innovation
03 June 2004 · Source: Bits & Chips · Download PDF

ITEA introduceert tweede editie technologieroadmap

 

Nieke Roos

 

Tijdens de ICSE 2004-conferentie in Edinburgh heeft ITEA de tweede versie uitgebracht van zijn Technology Roadmap for Software-intensive Systems. De 262 pagina's tellende opvolger van het in maart 2001 verschenen eerste deel beschrijft de huidige stand van zaken in Europa op het gebied van embedded en genetwerkte systemen. Tevens geeft het een overzicht van belangrijke ontwikkelingen en uitdagingen voor software-intensieve toepassingen. ITEA's belangrijkste doel is stimulatie van de Europese concurrentiekracht door zowel academisch als industrieel onderzoek naar software te versterken.

 

De nieuwe roadmap schetst vier technologische ontwikkelingen: software-intensieve systemen zullen dynamisch en evolutionair worden, adaptief en anticiperend gedrag vertonen, zowel data als kennis verwerken en gebruikers toelaten de controle te behouden. Voor de ontwikkeling en uitrol van dergelijke toepassingen onderscheidt ITEA aanjagers voor acceptatie en implementatie. Tot de eerste groep behoren sleuteldrivers als betrouwbaarheid, beveiliging, bruikbaarheid, interoperabiliteit, testbaarheid en veiligheid. De tweede groep valt uiteen in technische implementatieaanjagers, zoals beheersing van aanpassingsvermogen, complexiteit en omvang, en economische, zoals ontwikkeling van businessmodellen voor middleware en beheersing van kosten.

 

Verder passeren er in het rapport een paar honderd veelbelovende technologieën de revue in de vorm van scenario's. Deze zijn ondergebracht in vijf grote applicatiedomeinen (Home, Cyber Enterprise, Nomadic, Services & Software Creation en Intermediation Services & Infrastructures) en vier technologiegebieden (Content, Infrastructures & Basic Services, Human-System Interaction en Engineering). De scenario's laten zien dat onze technologische omgeving autonomer, meer genetwerkt en meer zelforganiserend zal worden. Toepassingen zullen samenwerken en embedded softwareagenten zullen onze kalenders en reisplannen coördineren en technologie in het algemeen gebruiksvriendelijker en veiliger maken. Op het moment dat de omvang van de content de beschikbare bandbreedte overstijgt, zal de behoefte aan nieuwe compressiealgoritmes zoals MPEG-4 groeien. Verder verwacht ITEA dat lokale netwerken ons in toenemende mate ad hoc zullen verbinden met globale informatiesystemen als het internet.

 

Het Information Technology for European Advancement-project is in 1999 opgericht vanuit het overkoepelende EU-onderzoeksprogramma Eureka. Tot de initiatiefnemers behoren Alcatel, Barco, Bosch, DaimlerChrysler, Nokia, Philips, Siemens en Thales. De organisatie heeft als ambitieuze doelstelling Japan en de VS nog vóór 2010 in te halen in softwareontwikkeling. Om dat doel te bereiken moet er meer geld naar softwareprojecten en moeten Europese bedrijven beter samenwerken. Tot nu toe zijn in ITEA's R&D-initiatieven al meer dan achtduizend mensjaren en ruim 1 miljard euro geïnvesteerd. De helft hiervan is afkomstig van de deelnemende bedrijven, de andere helft van nationale overheden.

 

This article is published at: http://www.bits-chips.nl/info.asp?mode=&ac=view&inf_id=3821