ITEA is the Eureka Cluster on software innovation
ITEA is the Eureka Cluster on software innovation
03 November 2010 · Source: IBBT · Download PDF

IBBT Vlaamse Nocturne - ITEA & ARTEMIS

[publication:224]

© IBBT

Onderzoek moet internationaal zijn en resultaten opleverenIn Vlaanderen wordt bijzonder veel onderzoek verricht, zo bleek uit de diverse presentaties op deze Vlaamse Nocturne. Rudy Lauwereins van IMEC ging dieper in op de ‘embedded systems’ en vroeg zich af of die de grote uitdagingen in onze maatschappij zullen kunnen oplossen.
  
Rudy Lauwereins gelooft heel sterk in nieuwe vormen van interfaces, zoals chemische en thermische sensoren of optische detectoren, maar eerst moeten een aantal problemen inzake elektriciteitsverbruik van die apparatuur nog geregeld worden.
 
Vlaamse investeringen
Directeur industriële R&D Leo Van de Loock van IWT legde met cijfers uit dat Vlaanderen altijd al meer dan gemiddeld geïnvesteerd heeft in technologisch onderzoek, onderzoek dat vooral toegespitst is op informatietechnologie.
 
Sommige jaren gaat meer dan de helft van de subsidies voor wetenschappelijk onderzoek van IWT naar ICT-toepassingen. In ITEA investeerde IWT bijna 50 miljoen euro in evenveel projecten. Artemis, waar IWT in 2008 instapte, kreeg inmiddels ook al 3,6 miljoen euro.
 
Ondanks de economische omstandigheden bleven de investeringen in ITEA en Artemis stabiel, al maakt Leo Van de Loock bedenkingen bij de versnippering van budgetten.
  
Bedrijven als Spikes en Alcatel-Lucent kunnen moeilijk verder uit elkaar liggen in omvang, toch nemen beiden deel aan onderzoeksprojecten binnen ITEA en Artemis. Spikes is een Belgisch bedrijf met 50 werknemers, Alcatel-Lucent is een multinational met bijna 80.000 personeelsleden en een stevige reputatie in onderzoek en ontwikkeling.
 
De deelname van Alcatel-Lucent aan het ITEA-project leidde onder meer tot oplossingen rond het gebruik van de gsm als betalingsmiddel. “De Europese Commissie wil dat iedere EU-burger tegen 2015 over een mobiele digitale portemonnee beschikt,” zegt Toon Coppens.
   
Volgens Peter Stuer van Spikes kunnen ook kleine bedrijven als het zijne voordeel halen uit deelname aan onderzoeksprogramma’s. Hoewel het onderzoek dat Spikes uitvoert binnen ITEA echt gericht is op fundamenteel onderzoek en niet op de aanpassing van bestaande producten, is Peter Stuer ervan overtuigd dat de deelname aan ITEA al op korte termijn extra omzet oplevert.
 
Een zelfde getuigenis was er van Kris Verstappen van de Human Interface Group, die er wel op wees dat het niet evident is voor een klein bedrijf om mee te stappen in onderzoek. De onderzoekswereld werkt heel anders dan een commercieel bedrijf. Hulp van organisaties als IWT bij bureaucratische beslommeringen is bijgevolg meer dan welkom.
 
Internationalisering
Wim De Waele van IBBT wees vooral op het bredere kader: wil Europa een rol blijven spelen in de wereld, dan mag ons onderzoek niet ‘business as usual’ zijn. Hij pleit voor een doorgedreven internationalisering en wil ook dat onderzoek omgezet wordt in commerciële successen.
   
Hoe dan ook investeren de Verenigde Staten jaarlijks bijna zes keer meer in innovatie dan Europa. Wim De Waele riep de onderzoekers op vooral te focussen op ‘disruptieve innovatie’, eerder dan op ‘incrementele’ vooruitgang.
 
Als slotstuk van de Vlaamse Nocturne werden drie Alcatel-Lucent Bell MSc Thesis Awards uitgereikt aan Killian De Smedt, Lode Hoste en Wouter Theetaert. Nele Noels kreeg bij dezelfde gelegenheid de ‘Scientific Award FWO-FNRS’.