Europees embedded-project moet ontwerpgat dichten
Het Europees researchprogramma ITEA is een nieuw onderzoeksprogramma gestart op het gebied van embedded en gedistribueerde systemen. De Technology Roadmap for Software Intensive Systems moet de neuzen in de Europese landen gelijkrichten en samenwerking versterken. Het initiatief heeft ook als doel om het productiviteitsgat te dichten – de huidige ontwerptechnologie voor chips en embedded software kan de snelheid niet bijhouden waarmee de silicium productietechnologie zich ontwikkelt.
De nieuwe plannen worden gesteund door vele Europese systeemhuizen en chipfabrikanten. In totaal zal er in het kader van het programma zo’n 3 miljard euro aan R&D worden uitgegeven. Het doel is de huidige Europese consensus (zoals rondom telecomstandaarden en automotive elektronica) te bewaren en een basis te leggen voor technologie waarmee bedrijven de komende tien tot vijftien jaar vooruit kunnen op het gebied van embedded systemen en netwerken. De plannen richten zich op allerlei aspecten van elektronische systemen zoals besturingssystemen, programmeertalen, netwerk- en transactietechnologie. Doelmarkten zijn huis, werk en op weg. Tot dat laatste gebied behoren toepassingen in auto’s en mobiele communicatie. ‘Zelfs DaimlerChrysler is niet groot genoeg om nieuwe standaarden te zetten’, zei Paul Mehring, voorzitter van de raad van bestuur bij ITEA en hoofd telematica en strategische IT bij DaimlerChrysler AG. ‘Dat is waarom Europese fabrikanten hun krachten moeten bundelen’.
Niet voor niets lanceerde ITEA zijn nieuwe researchplannen vorige week op de beurs Design Automation and Test (DATE) in München. DATE is een Europese conferentie voor leveranciers van ontwerpgereedschappen voor chips. DATE werd dit jaar georganiseerd in het licht van automotive elektronica en telecommunicatie. Op deze gebieden heeft de Europese industrie een duidelijke voorsprong op de rest van de wereld.
ITEA (Information Technology for European Advancement) ging in juli 1999 van start met steun van onder meer Alcatel, Bosch, Bull, DaimlerChrysler, Nokia, Philips, Siemens, en Thomson multimedia. Een van de doelen is Europese banen te behouden door de afhankelijkheid van Amerikaanse en Japanse technologie te verminderen. ‘Door een bundeling van krachten hebben we veel beter in de gaten op welke punten in de technologie we achter lopen’, zie vice-voorzitter van ITEA Eric Daclin, voorheen senior researcher bij Alcatel.
Tot nu toe is er binnen ITEA een half miljard euro toegewezen aan dertig researchprojecten. Nationale regeringen betalen meestal 50 procent, bedrijven dragen de andere helft bij.
Een pdf-file met de nieuwe roadmap (150 pagina’s) is op de ITEA-website beschikbaar: http://www.itea-office.org/projectcalls/itearoadmap.htm.
© Bits&Chips - http://www.bits-chips.nl