ITEA 4 is the Eureka Cluster on software innovation
ITEA 4 is the Eureka Cluster on software innovation
23 September 2018 · Source: Johan Cruijff ArenA · Download PDF

Wereldprimeur: ArenA-wedstrijd levensecht en real time in Zuid Korea te zien

Voor het eerst ter wereld is een voetbalwedstrijd in de Johan Cruijff ArenA levensecht en real time, met slechts 0.3 seconden vertraging, uitgezonden in Daejeon, Zuid Korea. Door de nieuwe Ultra-Wide Vision technologie te combineren met een supersnelle dataverbinding kon een groep Zuid Koreanen het event op een ongeëvenaarde wijze live ervaren. De proef, uitgevoerd door onder anderen TNO, de Johan Cruijff ArenA, Korean Electronics and Telecommunications Research Institute (ETRI) en SURFnet, moet onder andere aantonen of EK 2020-wedstrijden wereldwijd zo ervaren kunnen worden.

Met behulp van de Ultra-Wide Vision technologie was de wedstrijd én het stadion in één panoramisch beeld met zeer hoge resolutie te bekijken. Op een extreem wijd scherm, te vergelijken met drie televisietoestellen naast elkaar, was letterlijk elke grasspriet te zien. Gedurende de wedstrijd stonden drie speciale camera’s naast elkaar om een panoramische beeld in super hoge kwaliteit van het totale veld te garanderen. Daardoor heeft de kijker het gevoel dat hij in het stadion zit, zelfs aan de andere kant van de wereld.

MOS2S

Deze proef maakt onderdeel uit van het Europees onderzoek ITEA 3. De Ultra-Wide Vision technologie is ontwikkeld door het Media Orchestration from Sensor to Screen (MOS2S) project, waar zestien organisaties uit Nederland, België, Turkije en Zuid Korea in samenwerken.

Related projects

ITEA 3 Call 2
Winner ITEA Award of Excellence Special Vice-chairman's award 2020
project header

MOS2S

Media Orchestration - Sensor to Screen