ITEA 4 is the Eureka Cluster on software innovation
ITEA 4 is the Eureka Cluster on software innovation
01 January 2019 · Source: SURF magazine · Download PDF

Smart venue playground: Online beleving alsof je zelf op de tribune zit

Een evenement live volgen dat aan de andere kant van de wereld plaatsvindt. In hoge kwaliteit, full screen en met heel veel extra informatie. Alsof je eerste rang zit. Alleen de geur ontbreekt...nog. Toekomstmuziek? Nee, nu al de realiteit. Mede dankzij SURF.

Op 6 september 2018 speelde het Nederlands elftal in de Johan Cruijff ArenA tegen Peru. Een gedenkwaardige avond dankzij het afscheid van Wesley Sneijder maar ook vanwege de geslaagde vuurdoop van het MOS2S (Media Orchestration from Sensor to Screen) project. Terwijl Oranje met 2-1 won, volgde een groep technici en onderzoekers in Zuid-Korea de wedstrijd live alsof ze aanwezig waren in de Johan Cruijff ArenA.

Beleving optimaliseren

SURF raakte betrokken bij het project via TNO. Die werkt met onder meer KPN, de Johan Cruijff ArenA en hetKoreaanse ETRI in MOS2S aan een Smart Venue Playground. Een experimentele omgeving waarin audiovisuele technologieën worden ontwikkeld, getest en geïmplementeerd met als doel de beleving voor kijkers op afstand te optimaliseren. Op 6 september was de ArenA zo’n playground. Alexander van den Hil, productmanager netwerkdiensten bij SURF, is trots. “Wij zorgden dat alle beelden en data zo snel en goed mogelijk aan de andere kant van de wereld terechtkwamen. De beelden in de ArenA werden gefilmd met 4K-camera’s en samengevoegd tot een Ultra Wide Video zodat het hele veld in beeld werd gebracht. Hierdoor hadden de Zuid-Koreanen het gevoel of ze daadwerkelijk in het stadion zaten.”

Minimale vertraging

Alle data kwamen met slechts 0,3 seconde vertraging aan in Zuid-Korea. Een knap staaltje werk: beelden van een normale live uitzending zie je pas 30 seconden later op je televisie. Van den Hil: “Om dit te kunnen realiseren, stelden we met onze partners KISTI en CANARIE een intercontinentale netwerkcapaciteit beschikbaar van 35 gigabit per seconde. Vanuit de ArenA werden alle data via Montreal en Chicago naar Zuid-Korea verstuurd.” Voetbalwedstrijden, concerten, festivals. De toekomstmogelijkheden zijn groot en veelbelovend. “SURF heeft laten zien dat het technisch kan. Een commerciële toepassing voor een groot publiek is er nu nog niet maar partijen als de FIFA kijken zeer geïnteresseerd mee.”

‘SURF wil dé partner zijn die alle ICT-drempels wegneemt, zodat de instellingen hun innovaties en uitdagingen vol aan kunnen gaan.’

Wat de toekomst brengt, weet Van den Hil niet, maar één ding is zeker: “SURF jaagt dit soort vernieuwingen samen met de instellingen graag aan. Wij willen dé partner zijn die alle ICT-drempels wegneemt, zodat de instellingen hun innovaties en uitdagingen vol aan kunnen gaan.”

Related projects

ITEA 3 Call 2
Winner ITEA Award of Excellence Special Vice-chairman's award 2020
project header

MOS2S

Media Orchestration - Sensor to Screen