ITEA 4 is the Eureka Cluster on software innovation
ITEA 4 is the Eureka Cluster on software innovation
01 November 2017 · Source: Rijksdienst voor ondernemend Nederland · Download PDF

Personenstromen beter in beeld met ViSense

ViNotion_image_RVO_article

Het bedrijf ViNotion maakt door middel van beeldinterpretatie personenstromen inzichtelijk. ViSense, slimme software in de camera, registreert bijvoorbeeld hoeveel mensen passeren én met welke snelheid.

Het internationale samenwerkingsproject MACH, waar ViNotion deel van uitmaakt, gaat nog een stapje verder. Dit project heeft tot doel om bijvoorbeeld beelden van wegen en straten om te zetten in objectieve data. Daardoor is het mogelijk om sneller op situaties te anticiperen, verkeersopstoppingen te voorspellen of beslissingen te nemen om bijvoorbeeld de spitsstrook te openen.

Subsidie
"Omdat MACH een internationaal onderzoeksproject is waarbij bedrijven uit Duitsland, Frankrijk, België en Nederland betrokken zijn, deden we een beroep op ITEA 2 (de voorloper van ITEA 3). De goedkeuring van het projectplan wordt daarbij op internationaal niveau verleend, maar de uiteindelijke subsidieaanvraag wordt door de partners per land op nationaal niveau ingediend", zegt Egbert Jaspers, directeur van ViNotion.

Aanvraag verbeteren
In Nederland beoordeelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de aanvraag. "Maar we hebben ook contact met RVO.nl gehad om onze plannen te toetsen. Dat was een leerzame ervaring. Technische vragen konden we zelf goed beantwoorden, maar op sommige punten konden we onze aanvraag wel verbeteren. Zo gaf RVO.nl ons bijvoorbeeld het advies om de economische relevantie van MACH extra toe te lichten zodat de aanvraag soepel zou verlopen."

De stap naar de markt
In mei 2013 diende ViNotion met TNO en Vector Fabrics de aanvraag in Nederland in. Nu - 4 jaar verder - is het project inmiddels afgerond. Jaspers: "We zetten op dit moment de stap richting de markt en doen daarvoor op dit moment pilots met ondermeer Rijkswaterstaat." Wat MACH onderscheidt van andere camerasystemen die langs de rijkswegen staan, is dat de camera is voorzien van software die de beelden analyseert. "Dat is belangrijk, want op dit moment beoordelen menselijke operators de camerabeelden. Dat is tijdrovend."

Lees het complete artikel

Related projects

ITEA 2 Call 7

MACH

MAssive Calculations on Hybrid systems