ITEA 4 is the Eureka Cluster on software innovation
ITEA 4 is the Eureka Cluster on software innovation
16 March 2019 · Source: VRT.be · Download PDF

Op roadtrip langs de breuklijnen van Europa

Rudi Vranckx en Yassine Atari op roadtrip langs de nieuwe breuklijnen van Europa. Breaking Europe: het Europa van morgen vanaf 8 april

In de aanloop naar de Europese verkiezingen reizen Rudi Vranckx en zijn jonge collega Yassine Atari een maand lang met een busje langs de nieuwe breuklijnen van Europa. Ze gaan op zoek naar wat Europeanen verbindt en verdeelt.

Terwijl NGO’s vluchtelingen uit de Middellandse Zee redden, sluit Hongarije zijn grenzen steeds meer af. Demagogen en factcheckers staan oog in oog. Klimaatmarsen en optochten van gele hesjes vullen om beurt de straten van grote Europese steden. Wat verdeelt Europa? En welke waarden verenigen ons nog? Vranckx en Atari trekken eropuit, op zoek naar jonge Europeanen die op hun manier de Europese Unie van morgen vorm willen geven.

Hun verhalen zijn vanaf maandag 8 april te volgen op Youtube, in Het journaal en Terzake, op VRTNWS.be, Stubru.be en VRTNU.be.

Op woensdag 24 april is er bovendien een evenement van VRT NWS Connect in de Brusselse Beursschouwburg, waarbij 12 Vlaamse politici die opkomen voor het Europees parlement, in gesprek gaan met jongeren over Europese thema's die hen aanbelangen.


YouTube

Voor het Youtube-kanaal van VRT NWS, voor Stubru.be én Het journaal maken Vranckx en Atari videoportretten van jongeren die zich engageren rond een van die thema’s, van de online verketterde gutmenschen tot neofascisten en alles er tussenin. Niet om te oordelen, maar om te proberen begrijpen.Terzake

Voor Terzake gaat Vranckx dan weer op bezoek bij mensen die in hun land een belangrijke stem hebben in de opinievorming rond de EU en met hun ervaring van decennia een verrijkende kijk geven op de problemen van vandaag. Hij praat onder meer met Leoluca Orlando (burgemeester van Palermo), Robert Alfoldi (theatermaker in Hongarije) en Lech Walesa (voormalig vakbondsleider en president van Polen).

VRT NU

Voor VRT NU trekken Vranckx en Atari met een Europinion-stemhokje naar Europese marktpleinen om er te peilen naar de mening van de Europeanen. Of zij in hun land te maken hebben met ongelijkheid in zijn land? Of de pers er te vertrouwen is? En of Europa zich daar meer of juist minder mee moet moeien?

Het team van Breaking Europe wil het allemaal horen en brengt het resultaat van hun peiling in een reeks filmpjes op VRTNU.be.

Innovatieve productie

VRT innovatie bouwde het zogenaamde ‘Europinion’ stemhokje: een mobiele “babbelbox” waarmee de Vranckx-redactie op een efficiënte manier Europeanen in hun eigen taal kan bevragen. Het ziet eruit als een gewoon stemhokje, maar het bevat gesofisticeerde technologie. De opname van de bevraging wordt ter plaatse verwerkt en aangevuld met metadata. Zo kan de redactie op een snelle en eenvoudige manier de gemaakte video’s importeren voor postproductie. De Europinion-babbelbox maakt deel uit van het Europese MOS2S-project rond burgerjournalistiek.

Tijdens het slotevenement in de Beursschouwburg lopen extra innovatieve experimenten: zo worden de rondetafelgesprekken gecapteerd met een 360° camera, waarna de beelden worden verwerkt via ‘speech to text’ en met emotieherkenningssoftware.

Breaking Europe en het onderwijs

De reportages in Breaking Europe zijn perfect geschikt om leerlingen van het middelbaar onderwijs te laten nadenken over Europa, zodat ze hun eigen mening kunnen vormen over Europese samenwerking en de Europese Unie. In de filmpjes komen jongeren uit heel Europa komen aan het woord rond thema’s die iedereen aanbelangen: jeugdwerkloosheid en armoede, identiteit en vrijheid, klimaat, migratie en racisme en fake news en vrijheid van meningsuiting. Die getuigenissen kunnen ook de Vlaamse leerlingen aanzetten tot bezinning en discussie..

De reportages zijn vanaf 8 april beschikbaar op VRT NU en op het Youtube-kanaal van VRT NWS onder Breaking Europe. Ook via Het Archief voor Onderwijs Het Archief voor Onderwijs van VIAA kunnen leerkrachten de reeks terugvinden, samen met ander audiovisueel materiaal over de Europese Unie en de verkiezingen.

Praktische info

Breaking Europe - vanaf 8 april

Breaking Europe kwam tot stand met de steun van het Europees Parlement.

Related projects

ITEA 3 Call 2
Winner ITEA Award of Excellence Special Vice-chairman's award 2020
project header

MOS2S

Media Orchestration - Sensor to Screen