ITEA 4 is the Eureka Cluster on software innovation
ITEA 4 is the Eureka Cluster on software innovation
10 September 2019 · Source: Engineersonline.nl · Download PDF

Onderhoudsinspecties geven input voor verbetering product

Dankzij de komst van goedkope sensoren en betaalbare grootschalige data opslag, worden er in de high tech industrie dagelijks terabytes aan data verworven uit complexe systemen. Of het nu gaat om intelligente apparatuur in operatiekamers, sensoren in industriële printsystemen of slimme energiemeters, de kunst is om de data zodanig te filteren dat alleen relevante, waardevolle informatie overblijft. Met de resterende data kan overzicht en inzicht te worden gecreëerd. Het Reflexion project heeft op dit gebied resultaten behaald die onlangs zijn beloond met de Eureka award.

De Eureka award is een erkenning voor impact van het project, de potentie tot versterking van de concurrentiekracht en voor succesvolle samenwerking tussen MKB en grote bedrijven.

De Reflexion projectpartners zijn erin geslaagd de operationele gebruikersdata uit de industrie real-time en continu om te zetten in informatie. Zo wordt betere controle verkregen op het productieproces, het gebruik van het product en het toekomstig ontwerp. Hierdoor ontstaat een zogenaamde ‘digital loop' waarbij data wordt teruggekoppeld naar het ecosysteem.

Winst in tijd en in geld voor maakindustrie

Toepassing van data science in de maakindustrie is nieuw, doorgaans ligt de focus op engineering en mechatronica. Dat er met deze methodiek zoveel meerwaarde wordt gecreëerd, is in de loop van het project bij en door de projectpartners in de praktijk bewezen

De uitdaging is inzicht te krijgen en te behouden in de zeer complexe systemen. "De mensen van Esi werken dagelijks met en bij de industrie. Zij zijn gespecialiseerd in high tech systeemontwikkeling. Samen met de industrie en met de MKB partners in het consortium hebben we een data analysemethodiek ontwikkeld die in het gehele productieproces wordt toegepast" zegt TNO projectleider Bas Huijbrechts.

De partners in Reflexion (React to Effects Fast by Learning, Evaluation and eXtracted information) zijn Axini, Océ Technologies, Philips, Synerscope, Esi (TNO), Barco, Siemens Industry software en Yazzoom. Samen kwamen zij tot inzichten, die de industrie een aanzienlijke tijd- en economische winst kunnen opleveren. Zo geven data voortkomend uit onderhoudsinspecties niet alleen de mogelijkheid tot versnelde foutopsporing en het oplossen van problemen, maar geven ze ook input voor verbetering van het productontwerp

Related projects

ITEA 3 Call 1
Winner ITEA Award of Excellence Special recognition award 2019
project header

Reflexion

React to Effects Fast by Learning, Evaluation, and eXtracted InformatiON