Winnaars innovatie-challenge Songfestival 2020 bekend
In juli startte de NPO, AVROTROS en de EBU een zoektocht naar jonge bedrijven die met innovatieve technologieën, kijkers een nieuwe online belevingen kunnen geven. Na een eerste selectie werden nog tien kandidaten overgehouden. Bij die tien zaten ook twee Vlaamse bedrijven. Drie winnaars kwamen uit de bus, en het Vlaamse bedrijf Kiswe Mobile is één van de gelukkigen.
Tien bedrijven mochten in Amsterdam hun voorstel komen verdedigen voor een jury bestaande uit vertegenwoordigers van de omroepen en leden van het Songfestival 2020-projectteam. Drie bedrijven werden tot winnaar gekroond en krijgen zo elk een bedrag van 35.000 euro om hun idee te verwezenlijken. Sceenic uit het Verenigd Koninkrijk, TNO uit Nederland en het Vlaamse Kiswe Mobile hadden volgens de jury de beste voorstellen. Martijn van Dam, bestuurder van de NPO had dit erover te zeggen: ‘Deze drie geselecteerde oplossingen zijn een goed voorbeeld van innovatieve mediabedrijven waar we graag mee samenwerken om innovatie in media te stimuleren. We gaan samen met hen onderzoeken hoe het Eurovisie Songfestival nog interactiever en innovatiever kan worden.’ Nu kunnen de winnaars dus beginnen met alles uit te werken. De organisatie zal uiteindelijk beslissen of de ontwikkelde toepassing daadwerkelijk gebruikt zal worden.
De voorstellen
- Sceenic (Verenigd Koninkrijk): Kijk samen. Watch Together. Laat vrienden en familie elkaar zien en horen door middel van live realtime videochat, perfect gesynchroniseerd met de livestream van de show zodat ze samen die onmisbare momenten kunnen delen.
- TNO (Nederland): TNO verzorgt UltraWide Viewing. UWV neemt met speciale camera’s de show op en geeft een hele hoge resolutie weergave van het hele toneel waar de optredens plaatsvinden. Dat kan op ware grootte geprojecteerd worden op grote schermen, bijvoorbeeld in bioscopen en op andere evenementlocaties waardoor het publiek daar het optreden kan ervaren alsof ze erbij zijn.
- Kiswe Mobile (België): Traditioneel heeft ieder land één tv-signaal dat voor dat land wordt gemaakt. Met Kiswe Mobile kunnen een groot aantal, op verschillende doelgroepen gerichte en aangepaste streams worden gemaakt waarbij gekozen kan worden voor verschillende commentatoren. Denk dan aan influencers, die interactie met het publiek zoeken en de resultaten in de stream kunnen tonen.