SmartTouch sai parhaan ITEA-palkinnon
Suomalaiset saivat glooriaa Madridissa muutama viikko sitten järjestetyssä eurooppalaisen sulautetun tietotekniikan huipputapahtumassa. Mukana oli yli 60 projektia tuloksineen ja osallistujia lähes 500 kymmenestä eri maasta.
Eurooppalaisten ITEA 2 -ohjelman ja sulautettuihin järjestelmiin keskittyvän Artemiksen tapahtumassa palkittiin vuoden parhaat Eureka-projektit. Parhaan ITEA-projektin palkinnon, kultaisen Achievement Award 2009:n, sai VTT:n koordinoima SmartTouch, jossa kehitetään uudenlaisia, erittäin helppokäyttöisiä NFC-teknologiaan (Near Field Communication) perustuvia mobiilipalveluja.
Projektissa oli mukana yrityksiä, kuten TeliaSonera, Nokia, Nordea, Philips, Alcatel-Lucent, ja tutkimuslaitoksia kahdeksasta Euroopan maasta. Myös Oulun kaupunki osallistui. Kolmivuotisen (2006–2008) SmartTouchin budjetti oli 30 miljoonaa euroa. Yritykset ovat kehittäneet projektin pohjalta jo 22 tuotetta.
Palkintolautakunta arvosti SmartTouchissa erityisesti luodun alustan ja konseptien yksinkertaista ja vuorovaikutteista käyttäjäkeskeisyyttä. Myös NFC-teknologian laajaa sovellettavuutta ja kaupallista potentiaalia kiitettiin. Teknologian määrittely ja siihen liittyvät standardit ovat jo valmiita globaalisti hyödynnettäväksi.
NFC tarjoaa paljon liiketoimintamahdollisuuksia. SmartTouchin jäsenyrityksistä Gemalto on myynyt Taiwan Mobilelle NFC-pohjaisen maksu- ja etukorttijärjestelmän. Frankfurtin alueen liikennelaitos RMV hyödyntää NFC-teknologiaa lipunmyynnissä.
Parhaan ITEA-osaston palkinnon voitti projekti nimeltään D-MINT (Deployment of Model-Based Technologies to Industrial Testing), jossa kehitetään ja sovelletaan laajojen, hajautettujen ohjelmistointensiivisten järjestelmien laadunvarmistustyökaluja ja -tapoja.
D-MINT-projektissa on mukana kuusi maata. Suomesta mukana on VTT:n lisäksi Åbo Akademi, Nokia Siemens Networks, Conformiq ja NetHawk.
Paras Artemis-ohjelman esittelyosasto oli SOFIA-projektilla (Smart Objects For Intelligent Applications), jossa kehitetään alustaa eri laitteiden ja fyysisen maailman välisen viestinnän ja siihen perustuvien älykkäiden palvelujen mahdollistamiseksi. Suomesta SOFIA-projektissa ovat mukana VTT ja Nokia.
Aiemmin on suomalaisten osallistumista ITEA-projekteista on palkittu muun muassa ketteriin ohjelmistotuotantomenetelmiin keskittynyt AGILE (Agile Software Development of Embedded Systems) sekä ANSO (Autonomic Networks for Small Office/Home Office Users), jossa kehitetään avoimeen lähdekoodiin perustuvaa älykästä ja luotettavaa ohjelmistoalustaa teknologioiltaan vaihteleviin koti- ja pientoimistoympäristöihin.
Jari Peltoniemi
Prosessori online