Ontwikkelsubsidies ICT in één regeling
Nieuwe aanpak zou meer kans bieden aan ICT R&D
Het kabinet stopt per 1 januari 2004 verschillende onderzoeks en ontwikkelings (R&D)subsidies in één regeling. Voor de ICTbranche heeft dit tot gevolg dat de aanvragers van ICTdoorbraakprojecten en het Eurekaclusterproject Itea, moeten wedijveren met aanvragers van subsidie voor bijvoorbeeld energiebesparing.
Stefan van Mierlo
Vanaf 2004 zal de regeling Technologische Samenwerking worden vervangen door een nieuw samenwerkingsinstrument, zo meldt het ministerie van Economische Zaken (EZ). Daarin vervalt het onderscheid nationaal/internationaal, waardoor de concurrentie (naar verwachting) gelijk zal blijven. De beschikbare middelen, in 2002 84,6 miljoen euro, zullen naar verwachting op hetzelfde niveau liggen als in de huidige regeling.
Programmacoördinator Erik Rodenbach van Information Technology for European Advancement (Itea) ziet vooralsnog alleen voordelen van de koerswijziging. "De uitvoering van de regelingen wordt transparanter en het grotere budget geeft ICTprojecten iets meer kans op toekenning van subsidie", zegt hij. Dat er vanaf 1 januari meer gegadigden zijn voor subsidie ziet hij niet als een probleem.
Taake Manning, Project Officer bij Senter, geeft aan dat het definitieve subsidiebedrag door EZ nog niet is vastgesteld. Senter is het EZagentschap dat verantwoordelijk is voor subsidieuitbetaling. Manning vermoedt dat het bedrag rond de 80 miljoen euro uitkomt. "Waar het werkelijk wordt weten we aan het eind van het jaar", zegt hij. De nieuwe regeling combineert subsidies voor nationale R&D, ICTdoorbraakprojecten, Eureka/Itea, Ecologische en Economische Technologie (EET) en Energiebesparing door Innovatie, bij elkaar goed voor 109 miljoen euro.
Itea is een project dat zich toespitst op ondersteuning en stimulering van competentie in softwareontwikkeling. Itea werd voorgesteld door tien bedrijven, waaronder Philips, voor wie softwaretechnologie een kerncompetentie is bij het ontwikkelen van nieuwe producten. In Nederland maken bijvoorbeeld Railinfrabeheer, CWI, de TU Eindhoven en LogicaCMG gebruik van de subsidie. Voor Philips bestaat een aparte Kaderregeling met jaarlijks 29,5 miljoen euro steun voor softwareontwikkeling.
Frankrijk, Duitsland en Italië verminderen onder druk van de recessie de Iteasubsidies voor softwareontwikkeling, meldt Erik Rodenbach. Dit heeft vorig jaar geleid tot het annuleren van vijf innovatieve softwareprojecten om financiële redenen. Vooral in Italië is de Eurekasubsidie volgens Rodenbach flink teruggedraaid. In Frankrijk en Duitsland is het budget voor Europese R&Dsubsidies ook kleiner, meent hij. Een andere bedreiging voor de ontwikkeling van software in Europa is volgens hem dat steeds meer bedrijven inschrijven op subsidies van de Europese landen. "Daarmee daalt de slagingskans." Het grootste deel van de ICTR&Dprojecten, met in Nederland een totale waarde van 1,7 miljard euro, financieren de bedrijven zelf.