Meer investeringen in disruptieve technologie nodig
Europa moet meer investeren in disruptieve technologie, en minder in 'incremental' research. "Met business as usual komen we er niet", zei Wim De Waele op de IBBT Nocturne naar aanleiding van de ITEA & Artemis Co-summit in Gent.
Aan de vooravond van een conferentie rond R&D, wetenschappelijk onderzoek en innovatie die de Europese instellingen Artemis en ITEA houden in Gent, organiseerde IBBT een eigen Nocturne. Na een aantal gesmaakte keynotes van onder meer Rudy Lauwereins (Imec), Leo Van de Loock (IWT) en Peter Stuer (Spikes) kwam Wim De Waele, general manager van IBBT wel met een ontnuchterende conclusie aandraven.
"Los van de individuele succesverhalen doet Europa het echt niet goed. Waar de Verenigde Staten vorig jaar 61 miljard dollar in innovatie pompten, was dat binnen Europa maar 11 miljard", zei De Waele.
Volgens De Waele moet er een verschuiving in het type investeringen plaatsvinden. "We moeten minder in 'incremental' research investeren, en meer in disruptieve technologie", zei De Waele. De nadruk zou bij ontwikkelde oplossingen ook meer op 'scalability' moeten liggen. "Dat is nodig om de 'innovation gap' met andere continenten te dichten. Anders gaat China met de economische winst lopen", klonk het.
Leo Van de Loock, director industrial R&D bij het IWT, zei overigens wel dat "Vlaanderen altijd al meer dan het Europees gemiddelde geïnvesteerd heeft in innovatieve projecten".
Maar ook dat organisaties zoals ITEA en Artemis – die de Europese onderzoeksinspanningen trachten te centraliseren – in de toekomst meer op internationalisatie moeten inzetten en een duidelijke focus op 'key' technologie leggen.
ITEA legt momenteel 47 miljoen euro bij voor in totaal 52 projecten (met een totaal budget van 100 miljoen euro). Artemis kwam tussen 2008 en 2009 met 3,6 miljoen euro subsidies over de brug voor 5 projecten.