EZ: meer EU-geld voor ingebedde systemen
Er is meer dan twee miljard euro beschikbaar voor Europees onderzoek naar ingebedde systemen. Dat is nog altijd minder dan Japan en de VS besteden aan ingebouwde software. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken roept EU-landen op om met meer geld over de brug te komen.
De EZ-minister, die op het laatste moment moest afzeggen omdat ze naar de Tweede Kamer werd geroepen, deed haar oproep bij monde van Renée Bergkamp, directeur-generaal bedrijfsleven en vernieuwing bij het ministerie, op het symposium 'European competitiveness and well-being through ICT-based innovation'. Van der Hoeven onderstreepte in haar rede het belang van intelligente systemen, waarmee Europa een sterke positie op de wereldmarkt kan innemen. Zij haalde voorbeelden aan (ASML, TomTom en de e-reader van iLiad) om aan te tonen dat Nederland zijn mannetje staat als het gaat om vernieuwende ingebouwde systemen.
Eerder dit jaar trok de minister een aanvullende subsidie uit van 153 miljoen euro voor onderzoek in Nederland naar nanoelektronica, ingebedde systemen en mechatronica. In totaal trekt de Nederlandse regering tot 2012 343 miljoen euro uit voor dit doel. Daarmee is Nederland in Europees verband, na Frankrijk, het tweede land dat het meeste rijksgeld in deze ontwikkeling stopt. Van der Hoeven (geciteerd door Bergkamp): "Ik roep alle andere deelnemende landen op ons voorbeeld te volgen en hun betrokkenheid (met deze onderzoeksprogramma's) te versterken."
Steunbetuigingen
De bijeenkomst in de Doelen in Rotterdam van eind oktober was een co-productie van Artemis (Advanced Research & Technology for EMbedded Systems) en Itea2 (de opvolger van Information Technology for European Advancement). Dit zijn Europese organisaties die ict-onderzoek stimuleren door politiek, bedrijfsleven, universiteiten en onderzoeksinstellingen bij elkaar te brengen en het onderzoek te coördineren. Een kleine twee jaar geleden heeft Aremisia zich bij dit gezelschap gevoegd. Deze organisatie is opgericht door Philips Electronics, Daimler, Nokia, STMicroelectronics en Thales om vanuit de grootindustrie het werk van Artemis te ondersteunen.
Zowel Klaus Grimm, voorzitter van Artemis, en Fopke Klok, directeur van Itea2, steunden de oproep van Van der Hoeven. Ook zij verlangen extra financiële armslag, omdat de vraag naar geld voor interessant onderzoek het beschikbare budget overstijgt. Viviane Reding, Europees Commissaris voor Informatiesamenleving en Media. Reding riep de lidstaten eveneens op meer geld ter beschikking te stellen nu Artemis een succes blijkt. Zij sprak de internationale deelnemers in Rotterdam toe via een videoscherm.